Twoja lodówka

Domowa lodówka jest coraz częściej urządzeniem nienaprawialnym lub koszt jej naprawy sięga połowy wartości sprzętu. Niestety, poza skrajnymi sytuacjami sposób używania nie ma wpływu na trwałość układu chłodniczego i samej sprężarki. Proponuję zwrócić uwagę na:

  • półki w drzwiach, których nie należy mocno obciążać ze względu na delikatne często zawiasy
  • takie ustawienie lodówki aby otwarte drzwi samoczynnie (powoli) zamykały się, ponieważ otwarte przed dłuższy czas drzwi są często przyczyną awarii
  • lodówka odprowadza sporo ciepła i powinna stać w przewiewnym i nie narażonym na bezpośrednie działanie słońca miejscu
  • do ewentualnego rozmrażania nigdy (!) nie używać ostrych narzędzi
  • domowa lodówka nie będzie poprawnie pracowała (w większości wypadków) w temperaturze poniżej 18 stopni

Producenci celowo używają określeń „chłodziarka” nie informując jaką minimalną temperaturę może uzyskać ich urządzenie wypełnione np. w 70%. Często nawet 12 stopni jest uważane przez producentów za temperaturę właściwą i równie często nie sposób tego zmienić bez poważnej ingerencji w konstrukcję chłodziarki.

Po rozmrożeniu należy lodówkę ustawić na jak najwyższą temperaturę chłodzenia np. +8 chłodziarka i -15 zamrażarka, a dopiero po osiągnięciu ww. temperatur i wyłączenia się urządzenia zmniejszać temperaturę do żądanej np. +4 chłodziarka i – 20 zamrażarka. Ustawienie termostatów na tzw. „max” nie zwiększy się szybkości chłodzenia (nie zwiększą jej również funkcje turbo i inne „bajery”), a wydłuży się jedynie czas jej pracy.

Skomentuj

* - pola wymagane